Furatul miresei

Furatul miresei reprezintă unul dintre momentele care nu poate lipsi de la o nuntă. Există chiar superstiția conform căreia refuzul furatului miresei aduce ghinion noului cuplu căsătorit.

Mireasa este furată de obicei de câțiva invitați

Potrivit tradiției, furatul este de fapt un obicei barbar – mireasa fiind considerată cea mai mare avere a mirelui iar cei care o fură cer bani de la mire pentru a nu o necinsti. Deși de-a lungul timpului acest obicei și-a mai pierdut din semnificații, el a rămas un moment interactiv al nunții, un joc, care face deliciul invitaților de fiecare dată. Astăzi furatul miresei reprezintă o pedeapsă aplicată mirelui pentru că nu a fost tot timpul cu ochii pe ea și răscumpărarea ei va fi una simbolică.

mireasa fiind considerată cea mai mare avere a mirelui

Mireasa este furată de obicei de câțiva invitați, care plănuiesc totul din timp și este dusă într-un loc unde lumea se distrează (într-un bar, club sau în vreun local preferat al femeii). Dacă există mai multe grupuri care vor să o fure, mireasa poate alege cu cine va face acest joc și cu cine va pleca. După ce se anunță participanții la nuntă că mireasa a fost furată începe negocierea, între mire și cel care a organizat furtul, pentru o răscumpăra. Ca furtul să pară credibil unul dintre “hoți” se întoarce la petrecere cu un pantof al miresei, cât timp au loc negocierile.

mirele trebuie să ofere tot ce i se cere

Pentru a o aduce înapoi mirele trebuie să ofere tot ce i se cere – fie că este vorba despre bani, băutură sau mâncare. Conform tradiției dacă mireasa este furată până în orele 24 nașul este dator să plătească iar dacă va fi furată după ora 24, va plăti mirele.

wedding  dresses

Tot pentru amuzamentul invitaților mirele este pus de multe ori să îndeplinească anumite sarcini pentru o i se înapoia consoarta – să cânte, să danseze, să zică un banc etc. După ce se ajunge la o înțelegere, mireasa este adusă pe brațe de răpitori și petrecerea continuă.

un pantof al miresei

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*